Rekenkundig vs meetkundig rendement


Niet alleen Reaal en Nationale Nederlanden, niet alleen in het verleden, ook nu nog.

Nog steeds belazeren verzekeraars en verkopers van beleggingsrekeningen de kluit door kromme en bedrieglijke berekeningen, berekening op basis waarop menig woekerpolis is omgezet naar de volgende loze belofte. De Nederlandse Bank / AFM doet een duit in het zakje door onwaarschijnlijke hoge rekenrendementen voor te schrijven (8,3% voor aandelen) voor fondsen die korter bestaan dan 20 jaar, ter aanvulling.

De prognoses gaan overal mank omdat er wordt gerekend met gemiddelde historische rendementen zonder rekening te houden fluctuaties, de zogenaamde volatiliteit. (beweeglijkheid of deviatie) van de fondsen, hoe hoger de beweeglijkheid, hoe groter de afwijking tussen te realiseren rendement en de berekeningen van de verkopers, banken en verzekeraars. De beweeglijkheid wordt uitgedrukt in de standaarddeviatie en is een kenmerk voor het risico van het fonds.

Beter is te rekenen met het meetkundig rendement, deze kan benaderd worden door het historisch (rekenkundig) rendement te nemen en daarvan af te trekken 0,5 x de standaarddeviatie in het kwadraat, dit geeft een goede benadering van het meetkundig rendement.

Dus:   Meetkundig = Rekenkundig – 0,5 * (standaarddeviatie)²-kosten = netto prognoserendement

Dit is geen nieuws allemaal, al jaren hebben echte adviseurs het hierover, het zou de overheid sieren hier wat aan te doen in plaats van adviseurtje (dood)pesten met soms extreem doorslaande regeltjes door wereldvreemde bureaucraten.

Advertenties

Een gedachte over “Rekenkundig vs meetkundig rendement

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s