Machiavelli


Heeft de Romeinse geschiedschrijvers bestudeerd en een scherpe analyse gemaakt van de successen en falen van heersers, dit heeft hij gespiegeld aan zijn eigen tijd. Hij heeft dit objectief gedaan zonder een oordeel te geven aan moreel of religie. Zijn werken Il Principe en Discorsi zijn het bekendst maar er zijn ontelbare brieven van hem bewaard gebleven. De boeken raad ik zeer aan.

Ik zie hem als wetenschapper en analist, mensen die hem veroordelen op immoraliteit  hebben zijn werk niet gelezen en kakelen andere nakakelaars na of lezen iets wat er niet staat of zijn simpelweg te dom om het te begrijpen.

Machiavelli analyseert en concludeert, maar een ieder die de resultaten gebruikt als blauwdruk voor het leiden van een staat is een manipulatieve gewetenloze aardse achterlijke schurk. Recente voorbeelden zijn Mussolini en Stalin die vast deze boeken hebben gebruikt.

De Machiavelli prijs is destijds in het leven geroepen door een PR bureau (propaganda dus) en wordt door een vage jury toegekend.

Ik zie hierin een soort lokale variant van de nobel prijs die ook slechts haar meesters dient en de onduidelijke achterliggende politieke motieven.

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s