De koekoek in het nest


De debilisering van de Westerse cultuur

Bron: DeStandaard door trias politica op 2 december, 2013 – 17:40

De debilisering van de Westerse cultuur, in het bijzonder in dit land, schrijdt onverminderd voort. Heten we straks allemaal ‘Dombo’?

Veel mensen zijn boos. Waarom zijn zij boos? Zouden zij misschien boos zijn, omdat steeds meer van onze soevereiniteit wordt weggegeven door een pseudo-liberaal, daarbij van harte ondersteund door salonsocialisten en andere ‘other peoples money spenders’? Of omdat burgers en bedrijven kapotbelast worden in plaats van dat er een beleid wordt gevoerd van koopkracht verbetering? Of boos, omdat een vijfde colonne sprinkhanen is neergestreken in dit land, die onze welvaartsstaat kaalvreet? Of zijn ze boos omdat onze zorg tot op het bod wordt uitgekleed, terwijl zorgverzekeraars weigeren om inzage te geven in hun winstmarges? Of boos, omdat er wel honderden miljarden beschikbaar zijn voor verre Europese familieleden met wie we evenveel gemeen hebben als een ezel met een paard? Of is men boos, omdat ons onderwijs al veertig jaar lang bloot staat aan de meest idiote experimenten, maar de mismatch tussen afgestudeerden en arbeidsmarkt nog nooit zo groot is geweest als nu? Of om al deze toestanden tezamen? Waarom laten we dit alles allemaal gebeuren? Waarom trekt er niemand van de gevestigde orde een keer aan de bel? Aan wie valt deze Jan Salie houding van de Nederlandse regering nog uit te leggen?

Referenda over wezenlijke vraagstukken worden ons onthouden. Het heet dat het klootjesvolk daar toch te dom voor is. Die arrogantie is bijna te erg voor woorden. Onze maakindustrie is verdwenen naar verre oorden, waar arbeid een fractie kost van hier. Roekeloze bankiers worden gered met belastinggeld, maar hun bonuscultuur blijft fier overeind. Het betreft hier wel gewoon mensen in loondienst, die met geen cent eigen geld ooit risico genomen hebben, maar wel miljoenen verdienen door speculatie met andermans geld en financiële producten waar outsiders niets van begrijpen; en als het fout gaat is de belastingbetaler de klos. Het is bijna te ongelofelijk om waar te zijn. Maar het is waar. Deze samenleving, en dat geldt voor vrijwel elke Westerse samenleving, staat op het punt te imploderen en Den Haag slaapt. Brussel daarentegen slaapt niet, daar zijn ze klaarwakker: grootkapitaal, grootbedrijf en de nieuwe, vorstelijk gehonoreerde bureaucratenklasse staan klaar om de macht definitief over te nemen. Wat Caesar, Napoleon en Hitler niet lukte gaat nu wel lukken: de machtsovername van Europa en de sluipmoord op de democratie en de natiestaat. Er wordt daar zelfs al nagedacht over een wereldmunt. Alsof alle economieën van alle landen gelijk zijn. Het gelijkheidsdenken is weer helemaal terug van (nooit helemaal) weggeweest. Alsof de euro-ellende ons niet genoeg geleerd heeft. Alsof de multiculturele samenleving niet door talloze regeringsleiders als ‘mislukt‘ is gekwalificeerd. Non-discussies over vermeend ‘zwarte pieten-racisme’ van het Westen houden de internationale gemoederen bezig in plaats dat er nagedacht wordt over manieren om de grote uitdagingen van deze moderne tijd aan te pakken. En daar hoort ook een herijking van ons huidige democratisch bestel nadrukkelijk bij. De beweging die we de gevestigde orde echter zien maken is er een de verkeerde kant op. De anti-protest wetgeving die in de maak is, is hiervan een goed voorbeeld. Er zou juist méér inspraak van de bevolking moeten komen; referenda zoals Zwitserland die hanteert bijvoorbeeld.

De electronica revolutie en het internet hebben de moderne samenlevingen drastisch veranderd. Nooit eerder in de geschiedenis was zoveel kennis voor zovelen zo toegankelijk. Nooit eerder ging zoveel informatie met de snelheid van het licht over de aardbol. Die veranderingen vereisen een intelligent en wijs openbaar bestuur, dat prioriteiten weet te stellen en hoofd- van bijzaken weet te onderscheiden. Maar er worden slechts punaises gepoetst door de politieke elite en de kist wordt vergeten. Men heeft geen antwoorden op de steeds complexer wordende westerse maatschappij en -erger nog- ook geen idee in welke richting men het moet zoeken. Niet voor niets waarschuwen vele internationale intellectuelen, dat de huidige politiek te middelmatige mensen aantrekt. Misschien is dat nog wel de grootste bedreiging van onze democratie. Het is soms om moedeloos van te worden.

Maar dit is nog niet alles. Waarom zijn veel mensen het nog meer zat? Waarom lopen mensen bij christelijke partijen zoals het CDA, voorheen toch een politieke machtsfactor van betekenis in dit land, in grote hoeveelheden weg? Heeft men het misschien gehad met christenen die een ‘geloof’ omarmen als ware het gelijkwaardig aan het Christendom? Hoe naïef, hoe onvoorstelbaar naïef kun je zijn? Dat ‘geloof’, mijne mannenbroeders, tolereert ú niet. Zij vinden uw geloof maar niks. En zodra zij de baas zijn in dit land kunt u uw geloofsbiezen pakken. Uw kerken lopen leeg, die van hen lopen vol. Bomvol. En de demografische tendensen wijzen er op dat over een jaar of dertig de situatie onomkeerbaar is. Dat is lang hoor ik u denken? Dertig jaar is niets in de geschiedenis. Helemaal niets. Denk aan uw kinderen en kleinkinderen.U predikt naastenliefde en tolerantie, u pleit voor de gulden regel en gelijkwaardigheid. Zij niet. Zij willen overheersen. Man over vrouw, hetero over homo, islam over christendom en jodendom. Dat is de waarheid. De pijnlijke waarheid. Die u ontkent en bagatelliseert. Een grote fout, die het tanende Christendom in het Westen duur te staan zal komen. Geen vrijheid, geen openheid, geen tolerantie, maar dictatuur. Is dat wat u wilt? De bijbelse God is identiek aan Liefde,  Trouw en Gerechtigheid. Dat is een hele andere boodschap, vindt u niet? Gaat het er dus eigenlijk niet vooral om, om gewoon een goed mens te zijn? Maar dat wordt ú onmogelijk gemaakt: ú dient zich te onderwerpen aan intolerantie ten aanzien van uw geloof, aan vrouwenhaat en homofobie.

Onze cultuur is gegrondvest op Joods-Christelijke en humanistische grondslagen. Dat is een feit. De West-Europese geschiedenis heeft een lange ontwikkeling doorgemaakt van godsdiensttwisten. Wij hebben die overwonnen. De redelijkheid en acceptatie van verschillende interpretaties van het christelijk geloof zijn nedergedaald. Nu dreigen opnieuw godsdiensttwisten. In mijn ogen eerder een ‘culture clash‘. Een niet te onderschatten cultuurschok. Onze medelanders zijn verjaagd uit onze vermoslimde binnensteden; in vrijwel elk dorp zijn aanrandingen, berovingen of andersoortige overlast van deze ‘cultuurverrijking’ aan de orde van de dag. Het zijn geen incidentjes meer. Afbeeldingen van varkens mogen niet meer in onze openbare gebouwen, bepaalde Kerstliederen worden uit het Kerkboek geschrapt, het kruis op de mijter van Sinterklaas wordt in sommige gemeenten verboden. Hoe diep moeten wij buigen voor een cultuur die ons haat, beschimpt, bespuugt? Waar is ons gezonde verstand gebleven?

Maar intussen gaat het uitgeven van geld aan dubieuze regime’s  en failliete Europese landen gewoon door. Belastinggeld wel te verstaan. Tegelijkertijd wordt óns zorgstelsel uitgekleed. Waarom? Samsomlogica heet dat. Ook de Christen Unie steunt dit beleid, evenals het CDA. ‘We’ moeten goed zijn voor onze medemens. Maar deze ‘gooddo’ers‘ vergeten, dat het tij in eigen land gekeerd is. We voetballen niet meer in de ere-divisie, we hebben onze ‘triple A’ status al ingeleverd; we zijn een land in de achteruitversnelling. We kunnen niet langer doen alsof we een rijk land zijn. Dat zijn we niet meer. We zijn verworden tot de grauwe middelmaat. Maar de gevestigde orde doet net alsof we nog in de ere-divisie spelen. Weten zij veel. Gratis geld kost niets, maar het moet wel eerst verdiend worden. Deze leeghoofdigheid van de huidige politiek bezorgt me hoofdpijn. Typisch Nederlandse middelmatigheid heerst. Excelleren, ambitie tonen,  je willen onderscheiden van de rest, het mag niet in dit land. Wie zijn  nek uitsteekt verliest zijn hoofd.

Waarom zijn veel mensen boos? Zou dat misschien ook te maken kunnen hebben met onze rechterlijke macht, die knipmest als een slaaf voor de multicul waanzin? Of met de asieligersindustrie, die procedure op procedure stapelt om die arme, uitgeprocedeerde gelukszoekers stakkers toch maar aan een riant, door de belastingbetaler betaald, leventje te helpen? Of met politici, kerkelijke organisaties en maatschappelijke instellingen, die dit allemaal kritiekloos laten gebeuren? Die de nood én de stem van een groot deel van de oorspronkelijke bevolking negeren. Of met de media die deze wantoestanden niet scherper veroordelen, maar juist faciliteren? Op onze intellectuele elite, die -op een enkeling na- zwijgt? Als het spreekwoordelijke graf. Waarom, zo vraag ik hen, blijft u zwijgen?

Onze nuchterheid, ooit zo kenmerkend voor de Nederlander, heeft plaatsgemaakt voor apathie. We lijken wel murw gebeukt en ons neer te willen leggen bij ontwikkelingen die, laat ik het netjes zeggen, ons land bepaald niet gezelliger hebben gemaakt. Het gezond verstand in ons openbaar bestuur is veelal ver te zoeken en leidt niet zelden tot onbegrijpelijk beleid: van miljarden naar onrendabele windmolens tot miljarden aan failliete landen en banken. Het is geen zinnig mens meer uit te leggen. Ik zie een samenleving die in hard tempo verloedert. En de gevestigde macht en de intellectuele elite? Zij doen niets, laten het gebeuren en zwijgen.

Ik haal de woorden van een echte liberaal filosoof, John Locke, nog maar weer eens aan:

“Wanneer de instanties door een slecht bestuur hun recht en hun macht verbeuren, dan keert de hoogste macht bij de gemeenschap terug, en het volk heeft het recht soeverein te handelen en de wetgevende macht zelf uit te oefenen of een nieuwe regeringsvorm op te richten, en de hoogste macht – die het volledig en onbeperkt bezit – in nieuwe handen te leggen, geheel zoals het volk wil.” (John Locke, Two Treatises of Government, 1690)

Waarvan akte. Wij mogen onze vrijheid nooit laten afpakken. Noch door godsdienst terroristen, noch door al te ijverige overheidsspeurneuzen, noch door politieke dwazen die geloven in een maakbare samenleving. De belangrijkste verworvenheid van onze Westerse cultuur ligt in het vrije woord. Die verworvenheid moeten we met hand en tand verdedigen. Dát is onze verdomde plicht!

Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s