Complotdenkers zijn schizotypisch


Complotdenkers zijn schizotypisch

Bron: Martin Vrijland

linker-rechterhersenhelftHoe lang zal het nog duren voordat complotdenken officieel geplaatst wordt in de medische hoek? Neem maar van mij aan dat dit al gaande is. Nu al zie je berichten verschijnen waaruit blijkt dat het benutten van de rechter hersenhelft als iets potentieel gevaarlijk bestempeld wordt. Het bijgevoegde plaatje geeft een eenvoudige voorstelling van de functies van de linker- en rechter hersenhelft. In mijn optiek is er veel meer functionaliteit, maar het is niet de bedoeling dat u dat ontdekt.

De Volkskrant wijdde in 2010 al een artikel aan de schizotypische persoonlijkheidsstoornis met de titel ‘de Geniale Kunstenaar met een milde vorm van gekte’. Een quote uit dit artikel maakt een hoop duidelijk [quote] Extra activiteit rechts helpt dus inderdaad om buiten gebaande paden te denken. Psycholoog John Kounios van de Drexel University in Philadelphia liet vorig jaar proefpersonen in een hersen-scan anagrammen oplossen. Voordat de proefpersoon zo’n woordraadsel kreeg, liet hij hem even wachten en registreerde hij intussen hoe in deze neutrale toestand de hersenactiviteit over de twee hersenhelften was verdeeld. Hoe meer activiteit de proefpersoon aan de rechter kant had, hoe sneller gemiddeld het aha-moment kwam wanneer het anagram op het computerscherm verscheen. Mensen met een schizotypisch karakter hebben dus veel te danken aan hun afwijkende hersenen. Dat besef schept een duivels dilemma als de gekte zich opdringt. Kunstenaars schrikken er soms van terug om zich te laten behandelen. Ze stoppen bijvoorbeeld met het slikken van psychofarmaca als ze hun kunstenaarschap zien vervlakken. De psychiaters maakten van Munch een stabieler en vrolijker mens. Toch zei hij het te betreuren dat ze hem hadden afgenomen ‘waar hij voor zijn kunstenaarschap zoveel aan te danken had’.

Heeft u al ontdekt wat er staat? ‘Mensen met een schizotypisch karakter hebben dus veel te danken aan hun afwijkende hersenen’. Eerst wordt in het artikel uitgelegd dat briljante kunstenaars hun rechter hersenhelft meer gebruiken. Vervolgens wordt dit bestempeld als een afwijking; ‘afwijkende hersenen‘. De wetenschap is nu dus officieel bezig het benutten van de rechterhersenhelft als ‘schizotypisch‘  te betitelen.

Het Volkskrant artikel stamt al uit 2010, maar is altijd bij mij blijven hangen. Mijn stellige overtuiging is namelijk dat wanneer mensen leren hun rechterhersenhelft te activeren, ze inderdaad creatiever worden en heldere inzichten krijgen. Maar dat is precies wat de gevestigde orde niet wil. Men wil ‘linker hersenhelft mensen‘, mensen die gewillig meedraaien in het systeem en niet zelf tot inzichten komen.

Wat denkt u dat er gebeurt als de linker- en rechter hersenhelft vollop geactiveerd worden en de ingebouwde firewall zijn functie verliest? Dan is het hek van de dam! Daarom is men nu alvast begonnen om rechterhersenhelftactiviteit te gaan bestempelen als ‘schizotypisch‘. En ik hoor nu al geluiden op gaan dat het bezoeken van complotwebsites en het bestuderen van alternatieve geschiedenis, nieuws en andere onderwerpen als een ‘schizotypische‘ activiteit bestempeld wordt. Waarschijnlijk zal binnenkort uit hersenscans van complotdenkers blijken dat zij een “over actieve” rechterhersenhelft hebben. Die hersenhelft zit daar niet om te veel te gebruiken hoor! Als u het gaspedaal van uw auto ongecontroleerd intrapt wordt de turbo geactiveerd. En dat is niet de bedoeling. De turbo zit eigenlijk meer voor de sier onder uw motorkap. Complotdenkers zijn dus potentieel ‘schizotypisch‘. Daarvoor zal medicatie verplicht worden.

Ik kaart dit niet aan, omdat ik het uit de lucht grijp. Inmiddels heb ik enkele mensen horen zeggen dat ze door de huisarts doorverwezen zijn naar een psychiater. Daar wordt gesproken over een schizotypische persoonlijkheidsstoornis.  Het medicijn fluoxetine (prozac) wordt aangeraden als effectieve behandeling van interpersoonlijke gevoeligheid, angst, paranoïde gedachten en zelfdestructief gedrag. Wanneer men eveneens dissociatieve symptomen vertoont wordt naltrexone aangeraden.

Het zal niet lang meer duren of er wordt aan uw deur geklopt met de vraag of u zich medisch wilt laten keuren, omdat uit uw internetverkeer blijkt dat u lijdt aan een schizotypische persoonlijkheidsstoornis. Werkt u daar niet aan mee, dan is het onder de nieuwe jeugdzorgwet mogelijk dat u als een gevaar voor uw eigen kinderen beschouwd wordt . Hoe daarop dan ingegrepen zal worden laat ik aan uw eigen fantasie over. Vooralsnog heb ik u alvast uitgelegd waar u aan lijdt. Daarmee bent u overigens slechter af dan de pedofiel, want die heeft slechts last van een geaardheid. U lijdt aan een stoornis.

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s