Avaaz: Doe mee met het protest


Beste Avaaz gemeenschap,

Overal ter wereld zwermen miljoenen mensen uit over straat en op het internet om tegen corruptie en ongerechtigheid te vechten en samen te werken aan een betere wereld. Een nieuwe Twitter hashtag uit Brazilië verteld het hele verhaal in een paar woorden: #OGiganteAcordou. Vertaald: “De slapende reus ontwaakt.” 

En Avaaz – nu met 25 miljoenen leden sterk! is er bijna overal bij. Een voorbeeld: de Braziliaanse senaat noemde ons herhaaldelijk toen zij vorige week instemden met een voorstel om groepen van meer dan 500,000 burgers direct de macht te geven om voorstellen in te dienen bij de regering.

Wij groeien met 1 miljoen leden per maand en onze groei accelereert nog steeds. Met het afschudden van de gedragenheid, komen wij er steeds meer achter dat wij de wereld zijn, en dat wat er mee gebeurd, ondanks de grote uitdagingen die nog voor ons liggen, in onze handen ligt.

Omdat wij samen sterk zijn, en samen sterk blijven, boeken wij keer op keer overwinningen. Scroll maar eens naar beneden en je ziet dat wij alleen al de laatste weken verschillende overwinningen hebben geboekt: 


Brazilië zegt NEE tegen Corruptie, en JA tegen de Democratie van de 21ste eeuw!

Wij bezorgen 1,6 miljoen stemmen bij de Braziliaanse Senaat 

Brazilianen zeggen ‘genoeg is genoeg’ tegen woeker corruptie. Eerst kwam de ontzettend succesvolle Clean Record Law campagne, om politici die voor criminele activiteiten veroordeeld zijn, uit publieke ambten te bannen — Verschillende studies hebben aangetoond dat Avaaz een sleutelrol speelde in dit proces. Nu heeft een lid van Avaaz de grootste online petitie in de Braziliaanse geschiedenis opgezet – met meer dan 1,6 miljoen stemmen zet hij de eis kracht bij om de president van de senaat te ontslaan, een schandelijke politicus met een hele rits van aantijgingen van corruptie. Hij zit nog op zijn zetel, maar wij zijn nu niet ver verwijderd van het veranderen van het systeem van geheime stemmingen dat er voor heeft gezorgd dat hij zijn zetel heeft kunnen verkrijgen en behouden.

Nog beter: De Senaat heeft zojuist voor gestemd om het makkelijker te maken voor burgers om politici te dwingen om bepaalde voorstellen te bespreken. Avaaz werd meerdere keren genoemd en geciteerd gedurende de senaatszitting, waarbij de senaat besloot om het aantal stemmen dat nodig is om burger petities de agenda van de senaat te laten bepalen, te halveren én dat online petities vanaf nu ook meetellen.


Bangladesh: Hoop Geruild voor Rommel

Een Zweedse krant opent met onze vervloekte H&M advertentie 

Toen een kledingfabriek in Bangladesh instortte en meer dan duizend mensen om kwamen, sloeg Avaaz de handen ineen met verschillende vakbonden en richtten wij onze pijlen op twee gigantische kledingsconcerns. Het doel: Hen een afdwingbaar arbeidsomstandigheden plan te laten tekenen dat als model voor de rest van de wereld kan gelden.

Avaaz leden overspoelden de facebook pagina’s van H&M en GAP. Toen een van de grootste Zweedse kranten onze advertentie weigerde, ontstond een verhit debat in de Zweedse media en online, dat ervoor zorgde dat de directie van H&M binnen enkele dagen aan de telefoon hing met Avaaz en dat zij binnen 3 dagen een overeenkomst ondertekenden, waarna meer dan 75 merken in hun voetsporen traden! GAP en Walmart zitten er nog niet bij, maar wij zijn met hen bezig.


Een overwinning voor de bijen van Europa!

Weer of geen weer – wij hielden de strijd voor onze bijen in leven 

Na meer dan twee jaar onophoudelijk campagne te hebben gevoerd, hadden wij een sleutelrol bij het tot stand brengen van een verbod op bij-moordende pesticiden, minimaal tot 2015! Het kostte twee lange jaren van berichten sturen aan ministers, gigantische petities met meer dan 2,6 miljoen ondertekenaars voor elkaar krijgen, het organiseren van protestacties die werden opgepikt door verschillende media, het financieren van opiniepeilingen en het opblazen van een 5 meter hoge opblaasbij, om deze overwinning te behalen.

Het was niet makkelijk om het op te nemen tegen een mega-corporatie als Bayer en het was onmogelijk geweest als wij niet hadden samengewerkt met wetenschappers, specialisten, sympathiserende ambtenaren, bijenhouders en milieugroepen. Volgens Vrienden van de Aarde “was het de massale petitie van Avaaz en was het hun creatieve manieren van actievoeren die uiteindelijk het laatste duwtje gaven”.


Stop de massa uitzettingen van de Maasai

1,7 miljoen Avaazers steunen de Maasai in hun recht om op hun erfgrond te blijven leven 

De overheid van Tanzania wilde duizenden families van hun land verdrijven, zodat – zoals veel rapporten bevestigen – rijke toeristen leeuwen en luipaarden konden schieten! Maar met 1,7 miljoen man zorgden wij ervoor dat dit ook op de radar van CNN en Al Jazeera kwam en dat zij dit verhaal versloegen. Later publiceerden wij heel directe advertenties die schande sprak van de overheid in lokale kranten, en donoren er toe opriep vragen te stellen. President Kikwete wilde niets liever dan dit stil zwijgen, maar de Maasai waren keer op keer sterker. Uiteindelijk, toen de Maasai naar het parlement trokken om het recht op te eisen op hun erfgronden te wonen, tekende de premier een brief die orders geeft om tot een blijvende oplossing te komen met inspraak van de gemeenschap. Wij hebben tot nog toe de uitzettingen uit kunnen stellen, maar wij gaan door met ons gevecht totdat de president het plan definitief vernietigd.


Verder kijken dan de verloren oorlog tegen drugs

De president van Guatemala Pérez Molina zegt JA om de gefaalde oorlog tegen drugs te beëindigen.

De stemmen van honderd duizenden Avaazers overal in Amerika riepen leiders op om een humaner drugsbeleid te voeren. Het resultaat was een historische overeenkomst van de Organisatie van Amerikaanse Staten om verder te gaan dan drugs slechts te verbieden en drugs voortaan als een gezondheidsprobleem te benaderen en niet als een militaire missie.

Onze petitie was cruciaal. Wij overhandigden hem direct, ten overstaan van de media, aan de president van Guatamala Pérez Molina. En de president legde onze missie in zijn eigen woorden als volgt uit: ”Wij bedanken Avaaz voor hun petitie omdat het ons als leiders van dit continent kracht geeft om het debat aan te gaan en dit niet als een taboe te zien.”


Beëindig de oorlog tegen vrouwen

Avaaz roze bustour New Delhi, met premier Singh aan boord, als oproep voor openbaar onderwijs voor meisjes

In India, is een 23 jarig meisje op brute wijze verkracht om vervolgens te overleiden aan haar verwondingen. Op de Maladieven, is een 15 jarig meisje veroordeeld tot zweepslagen voor het hebben van seks buiten het huwelijk. In Somalië werd een jonge vrouw bruut verkracht door de veiligheidsfunctionarissen die haar hadden moeten beschermen.

In elk van deze gevallen zijn Avaaz leden de barricades opgegaan om horror in hoop te veranderen; miljoenen stemmen versterkt in de media, zorgden voor strengere wetten om vrouwen te beschermen. Op de Maladieven, zorgde onze campagne die de toerisme sector dreigde aan te vallen ervoor dat top politici insprongen en de straf met zweepslagen opschortten.Daarbij liet een peiling die door Avaaz in het leven was geroepen en die de voorpagina’s haalde, zien dat burgers in meerderheid een verandering van de regelgeving wilden. In India reed een roze bus met een gigantische opgeblazen premier Singh met onze boodschap door de straten van Delhi en zorgde voor een groeiend bewustzijn van het nut van een massale onderwijscampagne die de naar meisjes toe moet veranderen. Dit zijn slechts de topjes van de ijsbergen in ons gevecht tegen vrouwenhaat.


Red de vinvis van de slachtbank

Wij droegen onze boodschap om de vinvis te redden, aan de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken over

Toen een IJslandse tycoon een bruut zomerjachtfeest ontketende die bedreigde vinvissen in hondenvoer zou veranderen, begon Avaaz een campagne om te voorkomen dat hij de met bloed besmeurde karkassen naar Japan zou kunnen versturen. Met meer dan 1,1 miljoen stemmen, overtuigden wij Nederlandse politici en zorgden dat zij hun havens voor de overslag van dit vlees sloten. En toen verplaatsten wij onze activiteit naar Duitsland toen zij hun scheepvaartroutes probeerden te verplaatsen naar de haven van Hamburg. Het Duitse ministerie van Milieu reageerde meteen op twitter en – in nauwe samenwerking met Greenpeace, zorgden wij samen voor genoeg druk dat de vinvissen meteen terug werden gestuurd naar IJsland! De Duitse overheid heeft de haven nu gevraagd om alle toekomstige verzoeken om vinvisvlees over te slaan, af te slaan en 200,000 Avaazers in Duitsland hebben een oproep gedaan aan de grootste supermarktketen van het land om alle verkoop van producten die gelieerd zijn aan de vinvis slachterij stop te zetten. Wij blijven verder de walvisvaarders volgen om te voorkomen dat zij nieuwe, andere routes vinden.


Stop Mondiale Belastingontduiking

Avaazers roepen premier Harper van Australië en David Cameron van Groot-Brittannië op in actie te komen tegen belastingpraktijken

Ieder jaar slagen vrekkige bedrijven en rijkelui er met handige trucjes in om een bedrag van $1 biljoen aan belasting te ontduiken; geld dat onze overheden hard nodig hebben om onze publieke diensten te verbeteren. Dit jaar zagen wij een kans om achter dit geld aan te gaan. We zorgden voor een massale petitie en werkten samen met de beroemde zanger Baaba Maal, Save the Children, ActionAid en andere campagne organisaties om onze stemmen te laten horen aan David Cameron, die voorzitter was van de G8 dit jaar. Onze brief, ondertekend door 21,000 zakenmensen zorgde ervoor dat dit als een business én burger initiatief te boek kwam te staan en voor een verandering van de positie die Groot-Brittannië en Canada in namen op dit punt. De uitkomst was een historische overeenkomst die ervoor moet zorgen dat overheden gaan samenwerken om belastingontduiking tegen te gaan. Het “Verdrag van Long Erne” gaf weinig directe maatregelen, maar geeft ons in ieder geval iets om aan vas t te houden wanneer wij overheden oproepen om hun belastingpraktijken te veranderen.


Het is ongelofelijk om deel te zijn van een gemeenschap van burgers uit elke uithoek van de wereld, die samen komen in hun geloof in gemeenschappelijke en effectieve actie. Klik hier om een kaart te zien van onze leden per land, of  hier om persoonlijke verhalen te horen en zelfs te corresponderen met Avaazers.

Onze slapende reus wordt wakker, en brengt overweldigende mogelijkheden voor verandering. Ik kan niet wachten om te zien wat onze gemeenschap als volgende doet.

Met liefde, hoop en ongelofelijk veel waardering voor onze wereld-veranderende gemeenschap,

Ricken, Jamie, Oli, Alex, Dalia, Joseph, Laura, Mais, Michelle en de rest van het Avaaz team

PS – Elk van deze campagnes was 100% gefinancieerd door onze gemeenschap Om onafhankelijk te blijven, accepteert Avaaz geen giften van overheden, noch van bedrijven, grote donoren of stichtingen. Dit is ontzettend zeldzaam en een belangrijke reden voor waarom wij zo effectief zijn – doneer ook mee om het allemaal in gang te houden: http://avaaz.org/nl/reportback_0713/Avaaz is een internationaal campagnenetwerk van 24 miljoen mensen
 en streeft ernaar dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van de wereldbevolking. (“Avaaz” betekent “stem” of “lied” in veel talen.) Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld; ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen. Lees meer over de grootste campagnes van Avaaz hier, of volg ons op Facebook of Twitter.

Om contact met Avaaz op te nemen, stuur een bericht naar www.avaaz.org/nl/contact of bel ons (in het Engels) op +1 888 922 8229 (VS).

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s