Hefboomwerking bij banken: het ware verhaal


En niet het verhaal dat  economen geleerd en door economen verteld wordt.

Maaike Legrand, Amsterdam zegt:
vrijdag 18 juni 2010, 04:53 uur

Banken zijn geldscheppende instellingen. Zij verstrekken leningen die gebaseerd zijn op het scheppen van geld uit het niets. Het eigen vermogen van een bank is het verschil tussen de bezittingen (assets) en hun aansprakelijkheden of schulden (liabilities). De hefboom is dus de ratio tussen de aansprakelijkheden die gecreeerd zijn en het eigen vermogen. De schulden van de bank zijn dus de leningen die men verstrekt heeft. Geld dat overwegend verstrekt is uit het niets.Dit feit maakt de gehele discussie over de geldscheppende banken ook zo bizar. Want feitelijk praten we over een boekhoudkundige truck. Aan wie heeft de bank namelijk een verplichting? Dat is vooral aan zichzelf. Het aandeel van de gelden van de spaarders in de verstrekte leningen is veelal zeer gering.

In principe worden banken geld betaald als leningen worden afgelost, dan wel rente wordt betaald over bedragen die de bank voordien nimmer had. Het is dus de vraag aan wie de banken deze gelden uit het niets hebben verstrekt. Als het aan bedrijvn en burgers is gedaan dan is er altijd wel een onderpand. Het risico is dat dit onderhand te weinig waarde heeft verkregen. Indien aan regeringen geld verstrekt is dan zijn er schuldbekentenissen. Die zijn dan mogelijk niets meer waard (Griekenland) en is het prachtig als er ergens een centrale bank of een ministerie van financien is die deze papieren opkoopt en dus die schulden aflossen die de banken hebben gecreeerd uit het niets. Dat is pas echt geldverdienen.

De echte oplossing moet hier eigenlijk zijn dat de staat de schulden aan deze banken gewoon op nul etc. Hadden ze maar niet moeten lenen. Ze moeten dus een risico lopen. Maar nu laten de regeringen de burgers opdraaien voor het betalen van dergeljke schulden die uit het niets gecreeerd zijn. Desnoods onder inzet van de volledige staatsmacht.

Een ander probleem doet zich voor als de banken geld aan uitlenen om er mee te gaan speculeren. Dat is er met de swaps gebeurd.Uitgezocht moet worden voor hoeveel de banken geld uit het niets hebben gecreeerd om dit aan zichzelf te lenen teneinde er mee te kunnen speculeren.Dergelijke schulden moeten ook op nul worden gezet.

Dit als zou zeer helpen. Wellicht ware het eenvoudiger geweest de banken gewoon te nationaliseren zo gauw ze in het rood kwamn. Nu hebben de regeringen met geld van de belastingbetalers de risico’s van de banken afgedekt.

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s