Gelukkig hebben ze de Afghanen bevrijd, of……


Bron: Parool.nl Een rechtbank in Afghanistan heeft een man en twee vrouwen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar wegens de marteling van een 15-jarig meisje.

Sahar Gul zat een half jaar opgesloten in de wc in de kelder van het huis van haar echtgenoot. Het drama speelde zich af in de provincie Baghlan in het noordoosten van Afghanistan. Ze werd stelselmatig gemarteld door haar man en zijn schoonfamilie. Haar nagels werden er met tangen uitgetrokken, ze werd met vuur bewerkt en geslagen. De drie veroordeelden waren haar schoonvader, schoonmoeder en schoonzuster. De echtgenoot van het meisje en een zwager, die ook zijn aangeklaagd voor hun aandeel, zijn nog op vrije voeten. Het meisje was op 14-jarige leeftijd getrouwd met een toen 30-jarige man.

Prostituee
Hij en zijn familie wilden de tiener laten werken als prostituee. Toen zij dat weigerde, werd ze opgesloten en gemarteld. De familie van het meisje had de politie ingeschakeld nadat zij maandenlang niets van het kind hadden gehoord. Agenten vonden haar eind december meer dood dan levend in de kelder. Een mensenrechtenorganisatie voor vrouwen in Afghanistan die Gul bijstond, liet weten de straf onvoldoende te vinden. ‘Hoe kan iemand maar 10 jaar gevangenisstraf krijgen voor het bijna doodmartelen van een 15-jarig meisje’, zei een woordvoerder.

De organisatie zal het meisje helpen bij het aantekenen van beroep tegen het vonnis. Geweld tegen en misbruik van vrouwen is in Afghanistan, een decennium nadat door Amerikanen geleide troepen de Taliban ten val werden gebracht, nog altijd een groot maatschappelijk probleem.

Volgens gegevens van de Britse hulporganisatie Oxfam geeft 87 procent van de Afghaanse vrouwen aan fysiek, seksueel of psychisch geweld te hebben ervaren of gedwongen een huwelijk te zijn aangegaan.

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s