Revolutie in Duitsland: Piratenpartij


Bron:Zapruder.nl

De sluipende piraten-revolutie in Duitsland

Door Donkerdoorn, gepubliceerd op 28-03-2012 09:22
Het rommelt bij onze oosterburen. Het zijn nog geen aardverschuivingen, het is nog geen „politieke revolutie“, maar onder het oppervlak van het Duitse politieke landschap broeit het. Na in de liberale stadstaat Berlijn uit het niets 7.4% van de stemmen veroverd te hebben, vaart de piratenpartij ook in het mini-Bundesland Saarland de „Landespolitik“ binnen. Waar in Nederland het „piraten-experiment“ nog jammerlijk mislukte, lijkt de partij in Duitsland daarentegen aangekomen en, belangrijker, een serieuze bedreiging te worden voor de gevestigde parlementaristische partijen. Met nog een aantal „Landes-verkiezingen“ (deelstaat-verkiezingen, zeg maar provincie, alleen dan met veel meer macht) te gaan en een dik jaar voor de nieuwe Bundestag-verkiezingen (voor Duitsland als land), beginnen de handen wat zweterig te worden. Er valt maar geen grip te krijgen op dit partijtje met „basis-democratie“ als uitgangspunt, zoals blijkt uit de spastische, krampachtige reacties van massa-media en politiek op het fenomeen „piraten“.

Een ad-hoc partij-programma, leden en woordvoerders zonder media-training, vrolijk chaotische fractie- en partij-bijeenkomsten die gestreamed, getwitterd en ge-facebooked worden. Het heeft allemaal nog een wat technocratisch/amateuristisch karakter bij de Duitse piraten-partij. Desondanks (of misschien dankzij) is de kiezer gecharmeerd van de politieke buccaneers.

Want hoe mooi is het? Een partij die niet links of rechts is, die sowieso niet in het klassieke links-rechts-paradigma gelooft, luistert naar en discussiert met haar leden, en standpunten kan aanpassen na thema’s „ter afstemming“ te hebben voorgelegd? Dat alles met en dankzij informatie-technologie en het internet. Echte democratie, live en direct.

De massa-media hebben het moeilijk met het piraten-succes. Geen label, geen stickertje, niet links, niet rechts. In commentaren en analyses duikt daarom telkens weer de stelling op dat een nieuwe partij uiteindelijk “kleur” moet bekennen en zich zal moeten conformeren naar de partij-politieke regels van programma, fractie en het links-rechts dogma. De kiezer wil namelijk duidelijkheid, geen wisselende stellingname. Dat werkt verwarrend voor weinig intelligente stemgerechtigde.

De gevestigde politiek neemt voornamelijk de stelling in dat de piraten niets anders zijn dan de zoveelste “protest-beweging”. Deels hebben ze hier gelijk. In Duitsland, waar politieke pluriformiteit ver te zoeken is en het gehele politieke spectrum als een grote corporatistische moloch werkt, laten de kiezers de grote volkspartijen in toenemende mate links liggen. Het is niet verwonderlijk dat 80% van de ondervraagte piratenstemmers zeggen “piraten” te stemmen uit onvrede met de huidige politiek. Aanhangers van de partij komen daarom uit alle richtingen toegestroomd. Met moeite en door matige deelname weten CDU (CDA) en SPD (PvdA) keer op keer nog verkiezingen te winnen, maar met verlies. De FDP (de VVD) is bijna politiek irrelevant geworden en gaat ten onder aan clientele politiek en de eeuwige steun aan kapitaal. Die Grüne (Groen Links) heeft zich ontmaskerd als “honey-pot” partij en blijkt ondanks het “linkse” imago keer-op-keer voor belastinggeld-vretende mega-projecten (Stuttgart 21) of “humanitaire oorlogen” in Libië, Syrië en Afghanistan. De linkse partij die nog rest, die Linke (SP), is onderling te verdeeld en draaien, zodra zij regeringsverantwoordelijkheid dragen, mee in de corporatistische molen.

De piraten lijken daarmee een reactie op de “zeitgeist”. Het zogenaamde “democratische mandaat” is anno 2012 zwaar geïnflateerd, of wordt, denk bijvoorbeeld aan Griekenland en Italië, geheel opgeheven/uitgeschakeld zodra democratie bedreigend wordt voor de winst-marges van de financiële industrie. Totale democratie vs slaafs parlementarisme.

Misschien dat juist daarom de reactie van politiek en massa-media hilarische tv en opinie-stukjes oplevert (“Ik kijk ook wel eens internet, meneer.”). Naast het domweg niet begrijpen, niet buiten de hokjes kunnen denken en “directe democratie” bijzonder bedreigend vinden, wordt niet begrepen dat de piraten in principe morrelen aan een op streven na dood systeem.

Tagesschau 26.03.2012

Presentatrice: “Maar dat neigt naar populisme! Als u de mening vraagt van uw leden, stroomt er waarschijnlijk geen cent meer naar bijvoorbeeld Griekenland.”

Woordvoerder Piraten: “Populisme….? Ik geloof in een open debat en het luisteren naar de mening van anderen. Dat is het uitgangspunt van onze partij.”

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s