Fractional reserve banking: in werkelijkheid wordt elke euro geen 12x maar 33x uitgeleend


Bron: zaplog
Elke euro wordt wel 33 keer uitgeleend in plaats van 12 keer, zoals je nog zou denken na documentaires als Zeitgeist, Money as Debt en Moneymakers.
Mijn verbazing was dan ook groot toen de nieuwe “regels” van nieuwe Basel-3 akkoord afgelopen week (28 juli 2010) in de krant stonden. De kredietwaardigheid van de banken moest omhoog. Verstandig dacht ik, totdat ik las dat, in plaats van elke euro 50 keer uitlenen dit teruggebracht zou worden naar een schamele 33 keer.

Films als Zeitgeist en Money as Debt, toonden hoe van elke inleg maar 8% tot 10% in kas gehouden hoeft te worden. Elke $100 inleg op de bank resulteerde in een kleine $1000 aan uitgeleend geld. In werkelijkheid is het dus nog veel lager.

Het Comité gaf maandag aan dat banken op iedere euro aan eigen vermogen maximaal 33 euro mogen uitzetten, ofwel een ratio van 3%. Nederlandse banken zitten hier net boven. Hiermee zijn de regels soepeler dan eerder door de markt werd verwacht. Er werd namelijk gerekend op een maximum van 25 euro.
(Bron: z24.nl, schuifelen met basel3)

[de banken] betoogden … dat met al te strikte kapitaaleisen de banken minder zouden kunnen uitlenen, wat het economisch herstel zou dwarsbomen.
(Bron: fd.nl, overeenstemming kapitaaleisen)

Ja, ja, wat hebben ze het toch zwaar.

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s