Staan alle banken op klappen? #EBA stresstest lachertje


Heeft ABN gelogen?

Bron: DFT / Alexander Sassen van Elsloo  
AMSTERDAM –  Gisteren werd ik geattendeerd op een discrepantie tussen het door ABN gerapporteerde blootstelling naar Griekse staatsleningen en die gerapporteerd door de EBA (European Banking Authority) die verantwoordelijk was voor de stresstesten van afgelopen zomer. Volgens de halfjaarcijfers van ABN heeft de bank voor EUR 1,4 miljard blootstelling aan Griekenland terwijl de EBA stresstest laat zien dat ABN nul blootstelling heeft.
Leugen of tekortkoming EBA?

Ik ben dus gelijk de boeken van ABN ingedoken en die van de EBA stresstest om te kijken of ABN haar Griekse blootstelling heeft verzwegen. Het zit als volgt: ABN heeft geen directe blootstelling aan Griekse staatsschuld MAAR wel aan schuld die door de Griekse overheid is gegarandeerd. Technisch gezien heeft ABN het juist gedaan, maar de EBA zou toch echt moeten kijken naar wat de effecten zijn van een Grieks faillissement (en zoals mijn lezers weten ben ik hier al tijden zeker van). Of ABN de EBA hierop heeft geattendeerd of dat had moeten doen is vooralsnog onduidelijk (heb de vraag uitstaan aan ABN en de EBA).

De realiteit

De realiteit is wel dat als Griekenland failliet gaat dat de Griekse schulden (import kredieten bijvoorbeeld) gegarandeerd door de Griekse overheid ook een opdonder krijgen. Deze blootstelling gaat ABN pijn doen in deze default situatie en zou dus naar mijn mening in de EBA cijfers moeten zitten. Maar dat is dus niet zo en dan vraag ik me toch echt af hoe groot de risico’s nu echt zijn bij banken. Dat de EBA een slappe hap stresstest had heb ik al eens een column over geschreven. Vooral de assumpties van economische groei (krimp), kredietverliezen, huizenprijzen en daling in aandelenbeurzen waren gewoon niet erg stressachtig. Maar nu kan het dus zo zijn dat de daadwerkelijke blootstelling aan de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) dus veel groter is dan de EBA cijfers doen geloven.

Erste Bank en Dexia

Erste Bank kwam al met een joekel van een winstwaarschuwing omdat het allerlei staatsschuldswaps uit de balans had gehouden of verkeerd (lees te hoog) gewaardeerd had. Zijn er meer van dit soort trucjes te vinden bij de Europese banken? Wordt het niet eens tijd dat er een bak details gegeven moet worden over alle off-balance sheet items? Na de Erste Bank surprise is hier echt behoefte aan. Verder moet de EBA op de schop want haar stresstesten waren een lachertje. Dexia was immers in juli nog een van de beste banken volgens de test en nu is Dexia genationaliseerd. Bij een oudere stresstest kwamen de Ierse banken ook als tip-top in orde uit de bus terwijl een paar maanden later alle banken door het putje gingen.

You can’t handle the truth

Hiermee komen we op een belangrijk punt terecht: de markt en de belastingbetaler wil niet meer bedrogen, misleid of belogen worden. You can’t handle the truth blijkt het adagio te zijn bij de overheden. Tijd voor open kaart want dan kunnen de beste beslissingen worden genomen en dan wordt de onzekerheid in de markt weggenomen zodat het allemaal wat kalmer kan worden. Maar ja, ik denk dat de politici het zelfs niet eens door hebben wat er gaande is (THEY canb’t handle the truth zeg maar) en daarmee zie ik met enig cynisme de resultaten van de twee eurotoppen (binnen 5 dagen) tegemoet. We krijgen vast weer een mix van verkeerde oplossingen voor de verkeerde problemen die uiteindelijk niet goed uitgevoerd gaan worden. Als onze toekomstige pensioenen, gezondheidszorg, educatie, enz. hier niet onder zouden lijden zou ik bijna gaan lachen.

Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s