Miljoenenfraude in de vastgoedsector


Bron: Camilleri 18-05-2011

De vastgoedsector heeft de afgelopen jaren voor een miljard euro aan omzet niet gemeld bij de belastingdienst.  Uit onderzoek van de fiscus blijkt dat onder meer makelaars en pensioenfondsen voor honderden miljoenen euro’s aan belastingen hebben ontdoken. Soms werden stromannen ingezet of werd er gesjoemeld met de waarde van vastgoed om de fiscus om de tuin te leiden. De Belastingdienst deed sinds 2007 grootschalig onderzoek naar belastingontduiking en fraude binnen de vastgoedsector. Daarbij hebben 600 bedrijven voor 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen gekregen. Acht keer werd de FIOD ingeschakeld, zoals bij de Klimop-zaak, de miljoenenfraude rond het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds.

In totaal werden 1291 bedrijven onderzocht, dus in bijna de helft van de gevallen was er sprake van onregelmatigheden. “Als in de helft van de onderzoeken wat mis blijkt te zijn, dan is er iets goed verkeerd in de vastgoedsector,” zegt staatssecretaris Weekers van Financiën. “We hebben 330 miljoen weten te incasseren in 4 jaar tijd. Dat zijn behoorlijke bedragen. Het gaat zowel om kleine, middelgrote, als grote organisaties. Dan heb je het ook over makelaars, woningcorporaties tot pensioenfondsen aan toe. ” De staatssecretaris zegt af te willen van het gesjoemel: “We willen dit keihard aanpakken. De afgelopen 4 jaar is dat al behoorlijk gelukt met dit project. En we gaan door met het kaf van het koren scheiden.”

Bron: Camilleri 18 mei 2011

Volgens de Belastingdienst moet de vastgoedsector nog veel doen om transparanter te worden. Bedrijven maken vaak gebruik van schimmige constructies om belasting te ontduiken. Medewerkers van vastgoedorganisaties verkopen bijvoorbeeld gebouwen ver onder de echte waarde aan een familielid. Daarna verkoopt het familielid het gebouw weer voor een veel hoger bedrag. Zo hoeft er maar 1,2 procent belasting over de winst betaald te worden. Bij directe verkoop had de vastgoedorganisatie een veel hogere winstbelasting moeten betalen. Ook komt voor dat bedrijven allerlei nep-aftrekposten opvoeren. Zoals facturen van 50.000 euro voor een paar uurtjes bemiddeling. Of kosten voor studies, die gewoon van het internet geplukt bleken te zijn.

Op basis van dit onderzoek gaat de Belastingdienst scherper letten op sleutelfiguren binnen vastgoedorganisaties. Het gaat dan om de mensen, vaak financiële bestuurders, die de beslissingen nemen over transacties. Ook beroepsgroepen die de vastgoedsector faciliteren, zoals makelaars, notarissen en taxateurs, moeten rekening houden met extra controles. De Belastingdienst gaat ook samenwerken met pensioenfondsen en corporaties om fraude in de sector terug te dringen.

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s