Van buiten bont, van binnen stro..


Bron: Zapruder

Nu de overwinningsroes in de Verenigde Staten na het doden van Osama Bin Laden weer wat is afgezwakt, begint het tot mensen door te dringen dat deze gebeurtenis de veiligheidssituatie in eigen land op scherp zet. Al Qaeda heeft gedreigd haar aandacht van het vliegverkeer te zullen verleggen naar de treinen.

Een voorproefje voor de komende 4 jaar

Senator Charles Schumer stelt daarom voor om de ‘no-fly’ lijst die verdachte personen het recht op reizen per vliegtuig ontzegt, uit te breiden naar het treinverkeer.

Iedereen, zelfs een lid van Al Qaeda kan een treinkaartje kopen en in een Amtrak-trein stappen, zonder dat hem iets gevraagd wordt‘, zegt Schumer. Volgens de senator uit New York is het een kleine moeite om de namen van treinpassagiers te vergelijken met de TSA-lijst van verdachte personen, en brengt het nauwelijks extra kosten met zich mee.

Het is de vraag of de TSA scherper gaat controleren vóór, of zoals in een controversieel voorval van een aantal maanden geleden, ná de reis.

Het is een nieuwe stap richting een totale, en totalitaire, politiestaat. Ondertussen wordt buiten het zicht van het grote publiek, dat is afgeleid door het nieuws over de buitengerechtelijke executie van Osama Bin Laden en de daaropvolgende perikelen rond Pakistan, door dezelfde senator Schumer gewerkt aan een nieuwe wet, die de macht van de Amerikaanse president uitbreidt.

Deze wet, de Presidential Appointment Efficiency and Streamlining Act of 2011, moet het de president mogelijk maken om meer personen in zijn kabinet te benoemen zonder goedkeuring van de Amerikaanse Senaat, o.a. op de departementen van Homeland Security, defensie en justitie.

Obama kreeg toch al kritiek op de ‘Tsaren’ waarmee hij zich omringde, adviseurs die niet officieel waren aangesteld. Het lijkt erop dat deze kliek met dit wetsvoorstel meer macht en bevoegdheden gegeven wordt.

Dit alles natuurlijk om de stroperige politieke besluitvoering te versnellen, een argument dat we hier ook wel eens horen in voorstellen om de Eerste Kamer af te schaffen. Maar om de controle op de macht dan maar overboord te zetten, is het kind met het badwater weggooien. Misschien moet de titel van de Amerikaanse leider ook maar veranderd worden. Van ’president‘ in iets als ’emperor‘. Of maar meteen in ’caesar‘.

Advertenties

Dank voor je reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s